Inspreken cultuurnota

Gepubliceerd op: 03 juli 2024

Succesvolle Samenwerking

De samenwerking met de provincie bij het opstellen van deze cultuurnota hebben wij als zeer prettig ervaren. Provinciale Staten hebben vanaf het begin aangegeven graag advies te willen van ons als jongerenraad. Dit gaf ons de tijd en ruimte om een grondig evenement te organiseren, waarbij de meningen van diverse jongeren uit Drenthe zijn verzameld. Deze input hebben wij gebundeld in een rapport dat vervolgens is gedeeld met de schrijvers van de cultuurnota. Op deze manier hebben wij ervoor gezorgd dat de stem van de jeugd aan de voorkant is meegenomen, waardoor jongeren optimaal vertegenwoordigd zijn in het beleid.

Inhoud van de Cultuurnota

Wij zijn zeer tevreden met de inhoud van de cultuurnota. Het is duidelijk dat de jeugd een belangrijke doelgroep is binnen dit nieuwe beleid. Veel van de ideeën en suggesties die door jongeren zijn ingebracht, zijn daadwerkelijk verwerkt in de nota.

De cultuurnota legt de nadruk op het belang van culturele ontwikkeling voor jongeren. Iedereen moet kunnen meedoen en genieten van cultuur, en daarom wordt er geïnvesteerd in laagdrempelige en diverse culturele programma's. Dit omvat onder andere cultuureducatie en de ontwikkeling van 'broedplaatsen' – plekken waar jonge cultuurmakers elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Tijdens de Cultuuravond waren jongeren vooral enthousiast over deze broedplaatsen.

Daarnaast vroegen jongeren om laagdrempelige manieren om verschillende vormen van cultuur te verkennen, buiten de basisvormen die vaak op scholen worden aangeboden. De cultuurnota onderschrijft dit verzoek en stelt voor om jongeren op een experimentele manier kennis te laten maken met diverse culturele disciplines, bijvoorbeeld via kunstfestivals of proeverijen. Hiervoor wordt budget gereserveerd binnen de subsidieregeling voor incidentele projecten.

Theater, Streektaal en Bereikbaarheid

Ook wordt er in de cultuurnota aandacht gevraagd voor de jeugd als doelgroep bij theater en het Huus van de Taol, om zo de streektaal levend te houden. De bereikbaarheid van culturele voorzieningen wordt eveneens genoemd als belangrijk aandachtspunt. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van een kunstkaart of website die een overzicht biedt van alle culturele activiteiten in de provincie.

Onderwijs en Cultuur

Tot slot zal er worden verkend of er behoefte is aan MBO-opleidingen zoals podium- en evenemententechniek en AV-productie in Drenthe. Dit sluit aan bij het educatieve aanbod dat tijdens de Cultuuravond werd besproken.

Toekomst

Wij zijn zeer tevreden met de uitkomst van de cultuurnota voor jongeren en kijken uit naar de implementatie ervan in beleid en praktijk de komende maanden. Wij zullen ook inspreken bij de commissievergadering aanstaande woensdag om onze steun voor deze nota uit te spreken.

 

inspreken cultuurnota